EN GUIDE TIL BEDRE

SPORTS-BILLEDER

Hvad er facit på det gode sportsbillede? 

Ja, det ved jeg ikke. Men her er nogle af mine tips som jeg altid tænker over når jeg fotografere sportsbilleder.
Guiden er lavet ud fra at du skyder med et rigtigt kamera og ikke mobil.

tip #1

FORBEREDELSE

Det gælder også de sportsgrene du kender! Det er nemlig ikke “bare at skyde gode billeder”.
Sæt dig ind i sportsgrenen du skal fotografere. Det gælder også holdene som skal spille og deres spillere/trænere, hvis muligt.
Med din forberedelse har du allerede en plan for hvad du måske kan forvente at få i kassen. Det kan være guld værd at have sat sig ind i tingene og lavet en overordnet plan inden kampens hede, hvor det hele pludselig kan gå meget stærkt!

tip #2

BESLUT DIG FOR HVAD DU VIL FOTOGRAFERE

… Og tilpas dit udstyr efter det!
Sport er meget uforudsigeligt at fotografere. Derfor er det også en god idé at beslutte sig for at nu skal der eksempelvis fotograferes følelserne, måske dueller eller også vil du have et godt billede af arenaen i kassen.

Så kan der selvfølgelig ske situationer man bare skal have billeder af. Det må man så forsøge med de indstillinger man har. Så længe det er noget af dét der foregår på banen minder indstillingerne heldigvis meget om hinanden.

Hvis du vil undgå at ramme i sådan en situation, når du har et setup der skal fotografere arenaen eller andet der måske ikke flytter sig hurtigt, så værd klar og eventuelt fotografere dét i en time out eller en halvleg.

tip #3

BRUG KONTINUERLIG AUTOFOKUS

Så sikre du dig at din autofokus følger dit motiv og at det forbliver skarpt.
Derudover er det en fordel at indstille kameraet så det skyder serieoptagelser når du holder udløseren nede.

tip #4

KAN DIT KAMERA HAVE PROGRAMEREDE PROGRAMMER?

Når du fotografere sport skal du have hurtige lukkertider og et lavt blændetal, mens det er lige omvendt hvis du skal have oversigtsbilleder fra eventet. Det kunne være billeder af arenaen eller af en større mængder tilskuere.
Derfor er det guld værd at udnytte den funktion mange større kaneraer har i dag, hvor du kan programmere 2‑3 programmer så du bare skal slå over på dem og så ved du det er klar til at fotografere dét du ønsker.
Jeg har selv to forudprogrammerede programmer. Et til at fange dueller når det går stærkt og ét med mere dybdeskarphed og langsommere lukketider, til oversigt billeder.
Det har sparet mig for meget tid og dermed gjort jeg had fået mange flere gode skud i kassen!

tip #5

VARIATION ER NØGLEN

Når man fotograferer sportsbilleder, ender det hurtigt med et album med MANGE billeder. Det kan godt blive kedeligt at kigge igennem, hvis ikke der er variation i typen af billeder.
Du skal sørge for at komme tæt på, evt vise ansigtsudtryk, så man får følelserne i sport med, men du skal også zoome ud så du får dueller med og måske endda zoome så meget ud at du får et billede af hele arenaen kampen udspiller sig i.
Til sidst er det en god idé at variere mellem høj‑ og bredformats billeder.

tip #6

FLYT DIG!

Så du kommer hele vejen rundt om eventet!
Den ligger lidt i tråd med ovenstående råd. Lige så vigtigt som det er at variere mellem zoom / landskab samt høj‑ og bredformat, er det at sørge for at bevæge sig rundt så man fotograferer fra forskellige positioner. Det giver en forskellighed i billederne, som gør det ikke bliver kedeligt at se et helt album.

tip #7

OPSØG DE ALTERNATIVE BILLEDER

Det kan også være med til at skabe variation, samt give seeren en fornemmelse af at man har været der selv.

tip #8

PAS PÅ MED AT ZOOME FOR MEGET!

… Mens du fotograferer. Sport kan være uforudsigelig. Zoomer du for meget risikerer du at dit motiv pludselig, utilsigtet ryger delvist ud af dit billede. Det er nemmere at beskære i redigeringen end tilføje noget der røg af under optagelsen.

tip #9

SKYD LØS!

Du kan ikke bruge de billeder du IKKE tager!
Selvom det giver noget ekstra tid i sorteringen efterfølgende er dét, det hele værd når du uventet en dag rammer det helt helt rigtige billede!

uforpligtende tilbud?
Kontakt mig

Email

frederik@hamistolen.dk

mobilnummer

51 96 46 55

beliggenhed

Ikast, denmark